Vörsön és Keszthelyen járt 3.B és 3.C osztályunk

Részletes cikkünket itt olvashatja a kirándulásról.                           

Vörs. Apró település a Balaton dél-nyugati csücskénél. Már Szent István előtt is éltek itt emberek.  Ötszázan lakják, abból is száz külföldi. Sokan nem is hallottak róla, pedig méltán világhírű. Azt olvastuk róla, hogy Európa legnagyobb beltéri betleheme található itt, mintegy ötven négyzetméteren. Látogatják a világ minden tájáról Ausztriától Japánig.
Felkerekedett hát a 3.b és 3.c osztály, hogy megnézze ezt a csodát. Őszinték legyünk? Nagyobbra számítottunk. Ennek ellenére nem éreztünk csalódást, mert itt nem is a mennyiség a megkapó, – bár tényleg nagy – hanem a minőség az, ami lenyűgöző. 1949 óta minden évben megépítik. Futó Tibor kertépítő ötlete alapján a betlehemi figurákat zöld mohával, tujával és más növényekkel ágyazzák körbe.
A finom, apró részletek, a művészi igényességgel kidolgozott életképek hosszú percekig magával ragadtak bennünket. Nem véletlen, hiszen a díszletet, a névrokon Futó Péter emelte művészi szintre a kilencvenes években.
Egykoron Mód Miklós atya a Planetáriumból hívott csillagászt, aki segített modellezni a Jézus születése kori égboltot, hogy olyan legyen, amilyennek a három király láthatta.
A falu népe önzetlenül építi fel minden évben úgy, hogy bevétele ebből nem származik. Iskolánk jóvoltából adakozhattunk is.
A betlehemre évente közel tízezren kíváncsiak – az idén mi is köztük voltunk, és ha már ott jártunk, megnéztük a közelben lévő vasútmodell kiállítást és a vadászati kiállítást is.

Azóta óráinkon már többször utaltunk vissza a látottakra.  De jó lenne az élménypedagógia lehetőségével többször is élnünk!

Végezetül néhány gondolat, amit a gyerekek írtak a látottak kapcsán:

– „Köszönjük, hogy egy ilyen csodálatos úton vehettünk részt. A betlehem Vörsön, a keszthelyi vasútmodell kiállítás, az állatok és a festmények is csodálatosak voltak.”

– „Csodálatos élmény volt az egész. Minden részlet ki van dolgozva. Sosem láttam ilyen szépet! Köszönöm, hogy elvittek!”

– „A legjobb napjaim közé lehet tenni. Imádtam azt a napot! Vörstől kezdve a vasútmodellig.”

– „Szerintem nagyon jó volt. Köszönöm, hogy elvittek minket, mert sosem láttam volna ilyen szépet!”

A további képek megtekinthetők a Médiatárban.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.