Busójárás a Tagozaton

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokását, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg.               

Ez a hagyomány, a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. Február 25-én (hétfőn) titokzatos, és kicsit félelmetes vendég látogatta meg a Tagozat 5-6-7. és 4.B testvérosztályának tanulóit. A favellás busócsoport vezetője érkezett hozzájuk, természetesen a busók hagyományos öltözetében. Volt ijesztgetés, móka, nagy nevetés, busóruha-bemutató, és persze a hatalmas és hangos kereplőt is kipróbálhatták a gyerekek. A program végén, hogy teljes legyen a mulatság, még a kóló nevű balkáni táncot is kipróbálták.
Diákok és tanítók egyaránt nagyon élvezték a szokványosnak nem mondható programot, így gyorsan elröpült az idő. Mivel – a hagyományoknak megfelelően – a busó személyének kiléte titokban maradt, ezúton is szeretnénk megköszönni neki, hogy eljött hozzánk, és megismertette a gyerekekkel ezt a régi és szép népszokást.

Köszönjük Makkai Ilona, Jurasitsné Lőrinc Ildikó, Pusztai Istvánné és Sántáné Havasi Helga tanítóknak a szervezést és lebonyolítást.

A további képek megtekinthetők a Médiatárban.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.