Német nemzetiségi hét iskolánkban

Az idei német nemzetiségi hét október 12-16-a között került megrendezésre. A rendezvény kiemelt témája a „Tracht – a népviselet” volt.

A Nationalitätenwoche keretében az 1-4. osztályok mindegyike ellátogatott a Völgységi Múzeumba, ahol Binder Borbála múzeumpedagógus a népi hagyományok, szokások, eszközök és öltözékek felelevenítésével tartott interaktív foglalkozásokat. A kézművesség sem maradhatott el: a kicsik filccsizmát és kékfestő fejpántot varrtak, cipőt talpaltak, térképészkedtek. Persze, a színes programok sora az osztálytermekben is folytatódott. Készültek kékfestő kötények papírból, pólyás babák gyolcsból, színes pacskerek kartonból, nyomdázott színes terítők és szalvéták, fekete alapon színes motívumokkal díszített vállkendők keménypapírból, volt viselet-puzzle, ismerkedés a szövetekkel, és még sok ötletes feladat. A tanító nénik sváb ruhákat, fából készült klumpát is mutattak a gyerekeknek.
A 3. és 4. évfolyamos osztályok szerdán egész napos kirándulást tettek Geresdlakra és Nagynyárádra, ahol témájukban szintén a héthez kapcsolódó, érdekes és színes programokon vehettek részt. Geresdlakon a programok után eredeti sváb bablevessel, a község híres gőzgombócával, desszertként pedig hólabdával is megvendégelték a kisdiákokat.
A hét várva várt záróeseménye a pénteki divatbemutató volt, ahol a gyerekek – izgatott készülődés után – különböző tájegységek népi viseleteit mutatták be.

A felső tagozaton a programok tanórai keretek között zajlottak. A diákok megismerkedtek a környékünkön élő nemzetiségekkel, hagyományos ruházatukkal, és magukkal a ruhadarabokkal. A tanórákon a gyerekek érdekes feladatokat kaptak és oldottak meg a textíliákkal kapcsolatban. A hét zárásaképp vállkendőket barkácsoltak, és monogramokat terveztek.

Nagyon örültünk, hogy pénteken rengeteg gyerek és sok kolléga is büszkén viselte a népviseleti ruhákat.

Köszönjük a hét szervezésében részt vevő pedagógusaink munkáját, a rengeteg jó ötletet és a kivitelezést!

A fotókat folyamatosan töltjük fel, megtekinthetők: Médiatár

Dieser Beitrag wurde unter Egyéb veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.