Német nemzetiségi hét

November 8-tól 12-ig került megrendezésre iskolánkban a Német nemzetiségi hét rendezvényünk. A színes programok évfolyamonként változtak, de a központi téma (Esküvő/Hochzeit) mindenhol azonos volt.

 

Az első osztályosok múzeumi foglalkozásokon vettek részt. Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke és Dr. Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója tartott kiselőadást a lakodalom (Die Hochzeit) témakörben. Ezután kézműves foglalkozás keretében kelengyeládát készítettek a gyerekek. A másodikosok szintén a Völgység múzeumban vettek részt múzeumi órán. A harmadik évfolyamosok sváb menyasszony-vőlegény öltözékben fotózkodtak az osztályteremben, közben beszélgettek a hagyományos sváb esküvői szokásokról is. A negyedikesek ugyanebben a témakörben vettek részt múzeumi előadáson, illetve látogatást tettek a bonyhádi Németek Házába is. Minden osztályban folytak tantermi foglalkozások, ahol képek, kollázsok, lakodalmas rozmaringbokréták készültek, vagy éppen a felsősök járták végig az alsós termeket, menyegzői öltözetben. Irodalmi összejövetelre is sor került: a 3-4. évfolyamnak Christina Arnold írónő mutatta be „Wolki und ihre Freunde” című könyvét a Vörösmarty teremben.
A Nemzetiségi hét várva várt programja a német nyelvű „Wer weiß mehr?” (Ki mit tud?) volt, amelyet a Solymár Imre Városi Könyvtár hirdetett és szervezett meg a Bonyhádi Német Önkormányzat támogatásával a Művelődési Központban az 1-2-3. évfolyamos gyerekek számára. Iskolánkat a 2.B, a 3.C és a 3.D osztály, illetve 11 egyéni versenyző képviselte. A csoport kategóriában a 2.B osztály a „Die Bremer Stadtmusikanten” (felkészítő: Keszlerné Glöckner Éva tanító), a 3.D osztály a „Die kleine Raupe Nimmersatt” (felkészítő: Árva Edit tanító) c. előadással lépett fel, míg 3.C osztályunk német zenére és dalokra táncolt (felkészítő: Csizmadiáné Énekes Piroska tanító). A közönségnek és a zsűrinek egyaránt nagyon tetszett mindhárom műsorszám, így végül megosztott első helyet ítéltek meg. Az egyéni szavalatok kategóriában két 2.C osztályos diákunk ért el dobogós helyet: Bechtel Gellért Vendel a 2., Wolf Kincső a 3. helyen végzett (felkészítőjük: Lovászné Till Ágnes tanító).
Mindannyiukat oklevéllel, ajándékutalvánnyal és csokival jutalmazták, gratulálunk a szép szerepléshez.

A felsős évfolyamokon felelevenítették a lánykérés, az előkészületek, az öltöztetés procedúráját, és összehasonlították a mai és régi esküvői és lakodalmi szokásokat is. Megbeszélték, hogy mit jelent a kelengye fogalma, mit tartalmazott, hogyan készült.
A mennyasszonyi és vőlegényi viseleteket Köhlerne Koch Ilonától kaptuk, aki Forray Edit tanárnővel közösen mutatta be a gyerekeknek Kränzlein táncosaink, Szabó Zsófia (7.C), Anta Nikoletta (7.C) és Brettl Milán (7.B) közreműködésével.

A Nemzetiségi hét alatt került sor a Wilhelm Knabel Konferenciára, amelyről részletes ismertetőt november 12-én tettünk közzé honlapunkon, illetve Facebook oldalunkon.

Köszönjük a diákok és pedagógusok munkáját, illetve a közreműködők segítségét!

A további képek megtekinthetők: Médiatár

Dieser Beitrag wurde unter Egyéb veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.