Nemesnádudvaron jártak diákjaink a német nemzetiségi héten

Iskolánk 2.C osztálya és a Kränzlein Zipfelmütz táncsoport, a német nemzetiségi hét keretében, Nemesnádudvarra utazott múlt szerdán.

Megnézték a sváb tájházat, ahol a gyerekek rengeteg használati tárgyat felismertek, amit a héten a bonyhádi múzeumban is láttak, illetve a hétfői bevezető órán a tanító nénijük is megmutatott nekik, és mesélt róluk. A tájház több mint 600 babából álló gyűjteménye egyedülálló az országban. A kiállítás különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú, társadalmi státuszú emberek ruházatát mutatja be. A legszebb és legkülönlegesebb viseletes babákat Kárpát-medence óriástérképén helyezték el.

A babamúzeumban 250 babáról és a népviseletekről mesélt a múzeológus a gyerekeknek. Magyarország minden tájáról volt ott népviseletbe öltöztetett baba, olyan is, amelyiknek a ruháját eredeti anyagból, régi szoknyákból, pruszlikból varrták. Apáca, cigánylány, sváb szegény és gazdag ember, rengeteg menyasszonyi ruhás baba került kiállításra, amelyeket két nemesnádudvari néni készített.

A gyerekeket kézműves foglalkozás is várta. Gyöngyöt fűzhettek és szőhettek.

A további képek megtekinthetők: Médiatár

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.