A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

Az Országgyűlés 2000. június 13-án minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadulása után fiatalon, 51 éves korában hunyt el.
Ezzel a nyílt, törvénysértő beavatkozással kezdődött meg a bolsevik diktatúra létrehozásának, Magyarország szovjet gyarmatosításának végső szakasza. Hazánkban is százezrek vesztették életüket, és még ennél is többen voltak, akiket az embertelen rezsim testileg és lelkileg megnyomorított. A kommunizmus fekete könyve világszerte 80-100 millióra becsüli az áldozatok számát.

A mai nap mementóként szolgál számunkra, és arra készteti a jövő generációit, hogy a megemlékezés mellett a tanulságokat is levonják.
„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg” – írta Milan Kundera, cseh író.

Iskolánkban e szellemiség jegyében, történelem és osztályfőnöki órák keretében emlékeztek meg az eseményekről diákok és pedagógusok. Szavári Attila tanár úr reggel az iskolarádión keresztül tartott ünnepi megemlékezést.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.