Az aradi vértanúk napja – Nemzeti gyásznap, 1849. október 6. – 170 éves évforduló

„Hősökként éltek és haltak,
népükre büszkeséget hagytak.
Csillagként ragyognak az égen,
emlékük örökké fénylik az éjben!”
(Farkas Anna: Aradi vértanúk)

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után, a császári haditörvényszék ítélete alapján, 1849. október 6-án 13 honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhalálukkal egy napon végezték ki gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét is Budapesten. Haláluk napja a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának szimbóluma lett.
2001 novemberében a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította az aradi vértanúk halálának napját.

Iskolánkban idén rendhagyó módon, az iskolarádióban leadott ünnepi műsorral emlékeztünk meg az eseményről. Először egy szép vers hangzott el, majd Naszádos Zsuzsanna tanárnő foglalta össze a gyásznaphoz kapcsolódó gondolatait. A megható előadás zenével zárult.
Osztályfőnöki óra keretében 8.C osztályos tanulóink tettek sétát Perczel Mór honvédtábornok sírjához, majd délután 7. évfolyamos tanulóink és osztályfőnökeik vettek részt a városi megemlékezésen, fáklyás futáson és a Kálvária dombnál tartott ünnepségen. A tábornok sírjánál tartott koszorúzáson iskolánk képviseletében Kovács Ferenc tagintézmény-vezető rótta le tiszteletét.

Köszönjük Naszádos tanárnőnek az előadást!

A további képek megtekinthetők: Médiatár

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.