Német nemzetiségi hét zajlott iskolánkban

Az idei német nemzetiségi hét március 26 – április 6-a között került megrendezésre.                                                                                

Pedagógusaink rengeteg kreatív ötlete tette színessé, élvezetessé a hetet diákok és tanárok számára egyaránt. Mivel a hét a húsvéti időszakot is magába foglalta, elsősorban az ünneppel kapcsolatos nemzetiségi szokások kerültek felelevenítésre.
Szinte felsorolni is nehéz, milyen sokféle érdekes programon vettek részt az alsós gyerekek: tojást festettek különböző technikákkal, kincsesládát kerestek, húsvéti leporellót készítettek, tojást fújtak, báránykát barkácsoltak, húsvéti figurákat vágtak ki és ragasztottak, tojásfát díszítettek, tojást gurítottak a Kálvária-dombon, húsvéti kártyákat rajzoltak, közös táncon vettek részt az udvaron, kékfestő mintákat készítettek, régi sváb fotókból kollázst állítottak össze falapra, húsvéti mandalát színeztek, színes tojásokat kerestek az udvaron. Német nemzetiségi óra keretében a Völgység Múzeumba is ellátogattak a gyerekek.
A felsős diákok szintén a „nagy hét”-hez kötődő programokon vettek részt. Az 5-8. osztályosok német evangélikus éneket tanultak, amelyet a közös ünnepségen adtak elő. Az 5-6-osok barkácsoltak, tojásfát készítettek, a 6-7. évfolyamosok a német nyelvterületek húsvéti szokásait hasonlították össze a magyar hagyományokkal. Az Erasmus+ projekt keretében hozzánk érkező vendégtanárokkal német szokásokról beszélgettek, és ezzel kapcsolatos feladatlapokat oldottak meg együtt az órákon. Ezen a héten az írott, hallott szövegértés és kommunikáció kapott nagy hangsúlyt. A Péter Ildikó tanító által vezetett főzőcske szakkörön húsvéti kuglófot sütöttek a gyerekek, amit aztán jó étvággyal el is fogyasztottak.
Az esemény záróakkordjára pénteken került sor: Spieltag (játéknap) keretében a régi tornateremben különböző sváb játékokat, hagyományokat, eszközöket ismerhettek meg több állomás segítségével.

Köszönjük Reiser Kornélia és Forray Edit pedagógusok kiváló szervező munkáját, valamint minden, a programban résztvevő tanító és tanár kolléga segítségét. Tartalmas, vidám és ismeretekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött.

A további képek megtekinthetők a Médiatárban.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.