Beszámoló a „Határtalanul” programról

Intézményünk 46 tanulója (PS Általános Iskola 7.B és 7.C, valamint a PS Gimnázium 6.G és 7.A osztályaiból) Nász Gyöngyi és Pozsgai Noémi tanárnők, valamint Csibi János és a szervező Szavári Attila tanár urak kíséretében 2024.03.12-től 03.16-ig a Határtalanul Programhoz benyújtott nyertes pályázatnak köszönhetően erdélyi utazáson vett részt.

Az utazásról egy rövid összefoglalót szeretnénk közzétenni, amelyekhez színes fotócsokrot is csatolunk.

Március 12., kedd (Bonyhád-Hegyközcsatár-Királyhágó-Kolozsvár): a bonyhádi csoport kora reggel indult az iskolából. Első programuk Hegyközcsatáron Simon Balázs helyi termelő szamárfarmjának meglátogatása volt (Esan Concept Srl.). A Királyhágón tett pihenő és ebéd után értek a kolozsvári szálláshelyre. Ezen a napon megtekintették még a Fellegvárat egy rendhagyó történelemóra keretében. 

Március 13., szerda (Kolozsvár-Válaszút-Bonchida-Torockó): a borongós, esős idő ellenére megnézték Mátyás király szülőházát, a Mátyás-szobrot, valamint a Szent Mihály templomot. Ellátogattak Válaszút településre, amely Wass Albert és Kallós Zoltán szülőhelye. Itt a teljes pompájában díszelgő bárói Bánffy-kastélyt, majd a Mezőség nyugati felében található Bonchidán a grófi Bánffy-kastély járták be. Ezután továbbutaztak Torockóra, ahol a szálláshelyük volt.

Március 14., csütörtök (Torockó-tordai sóbánya-Aranyoslápos): első program a monumentális tordai sóbánya megtekintése volt, majd visszatértek Torockóra, ahol a település legfőbb nevezetességeit járták végig: a város központjában található vajort, az unitárius erődtemplomot és a még mindig működőképes vízimalmot. A csoport ebéd után innen a Nyugati-Kárpátokba utazott, ahol a váradi líceum aranyosláposi vendégházában és bérelt vendégházban szálltak meg. A rossz idő miatt a túra sajnos elmaradt, de az Erdélyi-Szigethegység tájrajzával megismerkedhettek a tanulók. Este közösen paprikás krumplit főztek, és az erdélyi konyha egyik jellegzetességét, micset sütöttek tűzön.

Március 15., péntek (Aranyoslápos-Nagyvárad): a következő célpont Nagyvárad volt, ahol meglátogatták a külhoni partneriskolát, az Ady Endre Elméleti Líceumot. Városnézés keretében megismerkedtek egyes nevezetességekkel (Holnap-szoborcsoport, sétálóutca, szecessziós építészet), utána pedig szabad program következett. Este részt vettek a városi ’48-as koszorúzással egybekötött megemlékezésen.

Március 16., szombat (Nagyvárad-Bonyhád): a diákok és pedagógusok a római katolikus székesegyházban találkozhattak Kristófi János Zsigmond orgonaművésszel, aki magánkoncerttel örvendeztette meg az egybegyűlteket. Az előadás után megtekintették  a Püspöki Palotában Szent László hermáját, majd séta keretében végigjárták a szecessziós építészet remekeit. Megkoszorúzták az Ady-emlékművet, majd szabad program következett: a Fekete Sas palota, a Városháza és Szent László templom környékén sétáltak. Ebéd után indultak Bonyhádra. Az esti órákban érkeztek haza élményekkel gazdagodva – és épségben, a Scorpion Trans Kft. buszának és sofőrjének jóvoltából.

A további képek megtekinthetők: Médiatár

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.