Március 15-i iskolai megemlékezés

„A ti életeteknek a szabadság olyan, mint a halnak a víz, madárnak a levegő, vadnak a rengeteg. Legyetek inkább halni készek véle, mint élni nélküle. Midőn mideneteket föláldozátok érte és a szabadságot megnyerétek, nem vesztétek semmit, hanem nyertetek mindent.” (Bozzai Pál, 1848)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye, melyre minden év március 15-én emlékezünk. A magyar nép e napon indult harcba a függetlensége és a szabadsága kivívásáért, az idegen uralom igájának lerázásáért, a feudális bilincsek összetöréséért. 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja is, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad, cenzúrázatlan termékeit.

Március 14-én reggel a felső tagozatos, valamint az 5.NY és az 5-6.G osztályok a művelődési központban tekintették meg a PS Evangélikus Gimnázium ünnepi műsorát, alsós tanulóink pedig a 4. órában az udvaron vettek részt megemlékezésen. Az ünnepélyt a Himnusz meghallgatásával kezdték. A 4. osztályos tanulók műsorukban az e napon történt forradalmi eseményeket elevenítették fel.  Petőfi Sándor „Nemzeti dal” című költeményének refrénjét együtt mondta minden alsós diák, majd közösen elénekelték a „Kossuth Lajos azt üzente” kezdetű dalt.  A kis elsősök az általuk készített nemzeti színű zászlóikat és kitűzőiket helyezték el a dobogó előtti tartókban. A műsort a Szózat dallamai zárták. Örültünk, hogy szép, napsütéses időben, méltón tudtunk megemlékezni erről a jeles eseményről.

Köszönet illeti Halászné Molnár Judit és Feith-Tiebl Zsófia tanítónőket a felkészítésért, Antal Emília és Stallenberger Mónika tanítónőket az ötletes dekorációért és zenei kíséretért, valamint Macsekné Herger Gabriella tanítónőt az esemény megszervezéséért és a konferálásért.

A további képek megtekinthetők: Médiatár

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.